Tagi

dostep indol tryptofan bialko zwrot serotonina aminokwas ziarno pokarm suszyc

Fora dyskusyjne

co może być powodem zaburzeń ? (3)

Problemy z niedowagą i inne. (6)

Watroba i suplementy (25)

Wątroba (14)

Alergia pokarmowa (1)

Niełączenie białek i węglowodanów (4)

paromerck (0)

5-HTP (2)

Praca a zwrot kosztów badania (0)

Zespół serotoninowy (4)

Wynik hispatu (0)

Zwrot podczas badania USG (2)

ZWROT PIENIĘDZY za wątpliwą usługę APARAT STAŁY (3)

SERTAGEN (1)

czy prosaki moga być duże wielkości np ziarnka przenicy (0)

Tryptofan

Tryptofan
Ogólne informacje
Nomenklatura systematyczna (IUPAC)
kwas α-amino-β-indolopropionowy
Inne nazwy i oznaczenia
W, Trp
Wzór sumaryczny C11H12N2O2
Masa molowa 204,23 g/mol
Identyfikacja
Numer CAS 73-22-3
PubChem 6305[2]
Podobne związki
Podobne związki indol
Jeżeli nie podano inaczej, dane dotyczą
warunków standardowych (25 °C, 1000 hPa)

Tryptofan (nazwa skrótowa Trp) to obojętny elektrycznie aminokwas, posiadający łańcuch boczny oparty na szkielecie indolu.

Wchodzi w skład białek (białka mleka, białka krwi), należy do aminokwasów niezbędnych (nie może być syntetyzowany w organizmie człowieka i musi być dostarczany z pożywieniem). Zdolność do jego syntezy mają niektóre rośliny i bakterie.

Przemiany tryptofanu są źródłem istotnych związków, m.in. tryptaminy, serotoniny (w organizmie zachodzi przemiana Trp → 5-hydroksytryptofan → serotonina), niacyny i roślinnych hormonów wzrostu (auksyn).


Właściwości

Rozpuszczalny w tłuszczach, gorącym alkoholu i mocnych zasadach. Tryptofan jest obok metioniny jednym z dwóch aminokwasów kodowanych zawsze tym samym kodonem.


Zawartość tryptofanu w różnych pokarmach

Zawartość tryptofanu (Trp) w różnych pokarmach
Pokarm białko
[g/100 g pokarmu]
Tryptofan
[g/100 g pokarmu]
Tryptofan/Białka [%]
suszone białko jaj
81,10
1,00
1,23
suszona spirulina
57,47
0,93
1,62
mięso dorsza suszone
62,82
0,70
1,11
ziarno soi surowe
36,49
0,59
1,62
pestki dyni
33,08
0,57
1,72
ser Parmesan
37,90
0,56
1,47
mięso karibu
29,77
0,46
1,55
ziarno sezamu
17,00
0,37
2,17
ser cheddar
24,90
0,32
1,29
ziarno słonecznika
17,20
0,30
1,74
wieprzowina
19,27
0,25
1,27
indyk
21,89
0,24
1,11
kurczak
20,85
0,24
1,14
wołowina
20,13
0,23
1,12
łosoś
19,84
0,22
1,12
baranina
18,33
0,21
1,17
karmazyn
18,62
0,21
1,12
jajko
12,58
0,17
1,33
mąka pszenna
10,33
0,13
1,23
mleko
3,22
0,08
2,34
ryż biały
7,13
0,08
1,16
płatki owsiane
2,54
0,04
1,16
ziemniaki
2,14
0,02
0,84
banany
1,03
0,01
0,87

Zobacz też

  • Operon tryptofanowy

Przypisy

  1. 1,0 1,1 Tryptofan (pol.). Karta charakterystyki produktu Sigma-Aldrich dla Polski. [dostęp 2011-06-25].
  2. Tryptofan – podsumowanie (ang.). PubChem Public Chemical Database.
  3. Tryptofan (ang.). Karta charakterystyki produktu Sigma-Aldrich dla Stanów Zjednoczonych. [dostęp 2011-06-25].

Bibliografia

  • Zdzisław Rajkowski: Lek w domu. Warszawa: Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, 1985. ISBN 8320009006. 
  • B. Rambali, I. van Andel, E. Schenk, Wolterink G. i inni. The contribution of cocoa additive to cigarette smoking addiction. „Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego i Środowiska Holandii”. Raport 650270002/2002, 2002. 


Tekst udostępniany na licencji Creative Commons.
Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Tryptofan

Artykuły Wikipedii dotyczące medycyny, weterynarii i tematów pokrewnych nie mogą być traktowane jako porada medyczna ani jako opinia medyczna w przypadku jakiegokolwiek problemu zdrowotnego lub sposobu leczenia. Nawet jeżeli opis zawarty w artykule jest zgodny z aktualną wiedzą medyczną, może nie mieć zastosowania do konkretnego przypadku chorobowego, objawów czy terapii.

książki

Słownik dla pielęgniarek i personelu medycznego. Polsko-angielski, angielsko-polski Słownik dla pielęgniarek i personelu medycznego. Polsko-angielski, angielsko-polski
 
Dieta bez zbóż Dieta bez zbóż
 
Jaja i mleko Jaja i mleko
 
Grupa krwi B Grupa krwi B
 
Grupa krwi 0 Grupa krwi 0
 
Dieta Szangri-la Dieta Szangri-la
 
Bądź zdrów bez lekarstw Bądź zdrów bez lekarstw
 
Apteka natury Apteka natury