Powiązane leki
(opisy)

Nifuroksazyd (Nifuroxazidum)

Hiberix (Vaccinum haemophili influenzae B)

NeisVac-C (Vaccinum meningococcinum)

HiB Titer (Vaccinum haemophili influenzae B)

Meningitec (Vaccinum meningococcale classic C coniugatum)

Act-HIB (Vaccinum haemophili stripe b coniugatum)

Pseudovac (Pseudomonas aeruginosa vaccinum)

Humavit Z

Berberis Complexe Nr 83

Endiex (Nifuroxazidum)

Tagi

dokladny spozywczy pokarmowy produkt paleczka salmonella woda wywolac okreslic zakazic

Fora dyskusyjne

listerioza (4)

MSSA? Proszę o pomoc w odczytaniu wyników (0)

żółtaczka pokarmowa (1)

salmonella (1)

Jajka a dojrzewanie. (6)

Czarne kropki na palcu (0)

Forskolina a opalanie? (0)

magnez (2)

Salmonella (12)

alergia pokarmowa u niemowlaka (0)

Pobity (3)

Pałeczka ropy błękitnej (2)

grzybica układu pokarmowego? (1)

Choroby układu pokarmowego - pomózcie! (2)

Bakterie (1)

Informator Medyczny » Encyklopedia » Salmonelloza

Salmonelloza

Inne zakażenia wywołane pałeczkami Salmonella
Salmonellosis non typhoidalis
ICD-10 A02
A02.0 Zatrucia pokarmowe wywołane przez pałeczki Salmonella
A02.1 Posocznica wywołana pałeczkami Salmonella
A02.2 Umiejscowione zakażenia pałeczkami Salmonella
A02.8 Inne określone zakażenia pałeczkami Salmonella
A02.9 Zakażenia pałeczkami Salmonella, nie określone

Salmonelloza, salmoneloza (łac. salmonellosis)– wywołująca zapalenia jelita cienkiego i grubego choroba zakaźna układu pokarmowego, spowodowana zakażeniem bakterią chorobotwórczą z rodzaju Salmonella. Nazwa pochodzi od nazwiska odkrywcy, amerykańskiego uczonego Daniela Salmona.

Do zakażenia dochodzi drogą pokarmową po spożyciu pokarmów zawierających bakterię salmonelli, po około 12-24 godzinach dochodzi do wystąpienia pierwszych objawów chorobowych. Należą do nich:

Przyczyną zakażenia często jest spożycie lodów, wyrobów cukierniczych lub garmażeryjnych zakażonych pałeczkami Salmonella. Niekiedy źródłem zakażenia mogą być pracownicy będący nosicielami Salmonelli, którzy mają styczność z produkcją żywności. Źródłem zakażenia mogą być również różne gatunki gadów np. żółwie, z których większość jest nosicielami Salmonelli. Zapobieganie polega na spożywaniu świeżych produktów spożywczych, dokładnym myciu jajek wrzącą wodą, przechowywaniu produktów w lodówce, nie spożywaniu podczas upałów ciast z kremem i sałatek z majonezem. Należy także unikać jaj kaczych, które bardzo często są skażone salmonellą. Dobrym sposobem na uniknięcie salmonelli jest dokładne i w miarę częste mycie rąk wodą z mydłem, zwłaszcza w kontaktach ze zwierzętami (ptactwem, gadami) a także w przypadku obcowania z produktami spożywczymi.

Leczenie polega na stosowaniu antybiotyków, leków przeciwbiegunkowych oraz nawadnianiu. W części przypadków może być konieczna hospitalizacja. Choroba może być niebezpieczna dla dzieci, osób w starszym wieku oraz osób z zaburzeniami odporności.



Tekst udostępniany na licencji Creative Commons.
Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Salmonelloza

Artykuły Wikipedii dotyczące medycyny, weterynarii i tematów pokrewnych nie mogą być traktowane jako porada medyczna ani jako opinia medyczna w przypadku jakiegokolwiek problemu zdrowotnego lub sposobu leczenia. Nawet jeżeli opis zawarty w artykule jest zgodny z aktualną wiedzą medyczną, może nie mieć zastosowania do konkretnego przypadku chorobowego, objawów czy terapii.

książki

Gastroenterologia w praktyce Gastroenterologia w praktyce
 
Alergie pokarmowe Alergie pokarmowe
 
Wegetarianizm. Zalety i wady Wegetarianizm. Zalety i wady
 
Podstawowe procedury laboratoryjne w bakteriologii klinicznej Podstawowe procedury laboratoryjne w bakteriologii klinicznej
 
Psychoedukacja w praktyce lekarza psychiatry Psychoedukacja w praktyce lekarza psychiatry
 
Uzdrawiająca siła wody Uzdrawiająca siła wody
 
Atlas zabiegów stawowych w osteopatii kończyn Atlas zabiegów stawowych w osteopatii kończyn
 
Woda i jej lecznicza siła. Wykorzystanie uzdrawiającej mocy wody i jej energetyzacja Woda i jej lecznicza siła. Wykorzystanie uzdrawiającej mocy wody i jej energetyzacja