Powiązane leki
(opisy)

Dostinex (Cabergolinum)

Multiwitamina o smaku tropikalnym

Vibovit pomarańczowy o smaku mandarynkowym

Melatonina o smaku pomarańczowym (Melatoninum)

Tobacoff (Anisi oleum, Mentha piperita, Paulinia cupana, Potentilla tormentilla)

Vericaust

Wartner

Duofilm (Acidum lacticum, Acidum salicylicum)

Castor equi 4%

Sulphodent

Tagi

brodawka smak kubek jezykowy pokarm sluzowka smakowy miesien uzywac pokryc

Fora dyskusyjne

zniszczone kubki smakowe (1)

3-letniemu dziecku zanikają kubki smakowe!- Jaka to choroba? (0)

Nadmiar prdukcji śliny (0)

Co mam w gardle ? (2)

czerwone krosty na języku (1)

Krostki na jezyku (5)

Nie chce gryźć pokarmów. (0)

Częściowa utrata smaku oraz pieczenie na końcu języka (8)

Nieustanny katar. (0)

Brodawki pod powieka??? (0)

Brodawki płaskie (2)

Zanik śluzówki w całym organiźmie - bezradność lekarzy (2)

uzaleznienia od kropli do nosa (2)

Inteligencja Językowa/Interpersonalna. (2)

NAZNACZONA?! (5)

Informator Medyczny » Encyklopedia » Język (anatomia)

Język (anatomia)

Język (łac. lingua) – wieloczynnościowy narząd, twór mięśniowy jamy gębowej kręgowców. Głównym zadaniem języka jest podsuwanie pokarmu pod zęby, mieszanie pokarmu w czasie żucia i przesuwanie kęsów pokarmu do gardła, lecz niektóre gatunki używają go również do innych celów. Dla przykładu:

  • wiele gadów używa języka jako organu węchowego
  • u ssaków język przyczynia się do wytwarzania podciśnienia w jamie ustnej, umożliwiającego ssanie, stanowi też narząd zmysłu smaku i dotyku
  • niektóre ssaki, np. psowate, używają języka do termoregulacji oraz picia
  • człowiek używa języka do artykulacji mowy.

Budowa języka

Język jest wałem mięśniowym położonym na dnie jamy ustnej i pokrytym śluzówką. Od dołu wchodzą do języka mięśnie zewnętrzne, naczynia krwionośne i nerwy. Śluzówka języka jest wilgotna, różowa, pokryta licznymi brodawkami językowymi. Brodawki języka to wyrostki tkanki łącznej, które wystają ponad powierzchnię śluzówki i są pokryte nabłonkiem wielowarstwowym płaskim. U człowieka występuje sześć rodzajów brodawek, które dzielimy na brodawki mechaniczne (służą do pobierania, rozdrabniania pokarmu) oraz brodawki smakowe (zawierające kubki smakowe):

Brodawki mechaniczne:

  • nitkowate (najmniejsze i najliczniejsze),
  • stożkowate,
  • soczewkowate.

Brodawki smakowe:

  • grzybowate (większe),
  • okolone (największe),
  • liściaste (występują z boku języka).

Dodatkowo język podzielony jest przez bruzdę graniczną w której znajdują się głównie brodawki okolone na dwie części:

  • trzon
  • korzeń (nasada języka)

Nasada języka zaopatrzona jest w mieszki językowe czyli skupiska tkanki chłonnej tworzące razem migdałek językowy.

Zrąb języka utworzony jest przez mięśnie poprzecznie prążkowane. Dzielimy je na dwie grupy:

  • mięśnie łączące z otoczeniem (mięsień bródkowo-językowy, mięsień rylcowo-językowy, mięsień gnykowo-językowy),
  • mięśnie własne języka (dwa mięśnie podłużne: górny i dolny, mięsień pionowy).

Zmysł smaku

Dzięki językowi potrafimy poczuć i określić smak danej rzeczy, która nie musi być pokarmem. Odpowiedzialne są za to tzw. kubki smakowe. Każdy z kubków smakowych reaguje na jeden rodzaj smaku. Dotychczas wyodrębniono pięć smaków: słony, słodki, kwaśny, gorzki i umami.

Wskutek błędnej interpretacji wyników badań przeprowadzonych pod koniec XIX wieku, przez wiele lat uważano, że różne części języka odpowiadają za czucie różnych smaków: np. że inną częścią odczuwamy przyjmowany pokarm jako słony a inną jako kwaśny albo gorzki. Powstała wtedy tzw. mapa rozmieszczenia kubków smakowych. W rzeczywistości wszystkie rodzaje kubków smakowych są rozmieszczone na całej powierzchni języka i każdy fragment języka może odczuwać każdy ze smaków. Zdarza się jednak, że niektóre rejony języka różnią się wrażliwością na różne bodźce smakowe.


Bibliografia

  1. W. Sylwanowicz: Anatomia i fizjologia człowieka. Warszawa: PZWL, 1957. 
  2. Kazimierz Krysiak, Krzysztof Świeżyński: Anatomia zwierząt. T. 2. Warszawa: PWN, 2008. ISBN 9788301135447. 


Tekst udostępniany na licencji Creative Commons.
Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/J%C4%99zyk_(anatomia)

Artykuły Wikipedii dotyczące medycyny, weterynarii i tematów pokrewnych nie mogą być traktowane jako porada medyczna ani jako opinia medyczna w przypadku jakiegokolwiek problemu zdrowotnego lub sposobu leczenia. Nawet jeżeli opis zawarty w artykule jest zgodny z aktualną wiedzą medyczną, może nie mieć zastosowania do konkretnego przypadku chorobowego, objawów czy terapii.

książki

101 produktów dla zdrowia i życia 101 produktów dla zdrowia i życia
 
Świat w umyśle i rzeźbie osób głuchoniewidomych. Komunikacja językowa i jej zaburzenia część 21 Świat w umyśle i rzeźbie osób głuchoniewidomych. Komunikacja językowa i jej zaburzenia część 21
 
Smoothie - doładuj system odpornościowy. 100 sposobów na zachowanie zdrowia Smoothie - doładuj system odpornościowy. 100 sposobów na zachowanie zdrowia
 
Cztery pory smaku Cztery pory smaku
 
Dieta bez zbóż Dieta bez zbóż
 
Bądź zdrów bez lekarstw Bądź zdrów bez lekarstw
 
Dieta Szangri-la Dieta Szangri-la
 
Anatomia w treningu siłowym i fitness Anatomia w treningu siłowym i fitness