Tagi

jajko dieta ziemniaczany ziemniak pszenny mieso tluszcz mleko chleb tlusty

Fora dyskusyjne

Jak utrzymać wagę po diecie? (2)

Najlepszy chleb w diecie refluksowej (1)

nadwaga (1)

Pytanie o plan żywieniowy (3)

jak przytyć ? (1)

Spalanie Tłuszczu (6)

chleb a odchudzanie (6)

Przemęczenie (8)

157cm i 63kg (7)

zdrowa, pomocna dieta? (5)

Problem trawienny (8)

Dieta eliminacyjna (10)

Jak przytyć (8)

Nadżerka a dieta (6)

GRONKOWIEC I AZS (11)

Informator Medyczny » Encyklopedia » Dieta wątrobowa

Dieta wątrobowa

Dieta wątrobowa – dieta stosowana przy schorzeniach wątroby, trzustki, pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych. Najważniejszym zaleceniem przy tej diecie jest zakaz picia alkoholu. Powinno się spożywać 5 – 6 małych posiłków zamiast 3 dużych.


Zalecenie ogólne

  • dieta powinna być normokaloryczna z ograniczeniem tłuszczu, przy zwiększeniu spożycia węglowodanów
  • należy spożywać 5 posiłków dziennie o umiarkowanej objętości
  • istotnym elementem jest ilość tłuszczu i forma przygotowania posiłku, który jest trawiony przez soki trzustkowe
  • najlepszą metodą przygotowania potraw jest: gotowanie na parze, duszenie bez smażenia, pieczenie w folii lub w pergaminie
  • zawartość podstawowych składników odżywczych w całodziennej diecie:
    • białko: 65g- 90g,
    • tłuszcz: 40g-50g,
    • węglowodany: 345g
  • ilość błonnika w diecie jest zależna od indywidualnej tolerancji
  • wskazana jest dieta o dużej zawartości witamin C i E (antyoksydantów – składników odżywczych o działaniu przeciwutleniającym)

Wskazówki dietetyczne

Przykładowy zestaw produktów spożywczych dostosowany do diety wątrobowej[1]:

Grupy produktów Produkty zalecane Produkty niezalecane
Mleko, produkty mleczne niskotłuszczowe mleko, mleko odtłuszczone, maślanka (do 1/2 litra dziennie), produkty z kwaśnego mleka, odtłuszczony jogurt, chudy twaróg i ser do 3% tłuszczu, kwaśna śmietana z 10% tłuszczu, mleko skondensowane z 5% i 7,5% tłuszczu, kefir zawierający bardzo dużo tłuszczu ser, mocno przyprawiane gatunki serów, fromage, krówki
Produkty zbożowe, produkty skrobiowe mąka, mąka ziemniaczana, płatki owsiane i pszenne, ryż, grysik, budyń, makarony, płatki kukurydziane, pszenne, żytnie, kiełki soi, soczewicy, kukurydza gruboziarniste, zarodki pszenne, nasiona słonecznika, sezamu, orzechy, migdały
Chleb, pieczywo chleb pszenny, grzanki, sucharki, chleb chrupki, dobrze wypieczony chleb mieszany, Graham, chleb razowy, ciasto drożdżowe, biszkopt, ciastko z owocami, piernik, keks, kajzerki, chrupki kukurydziane świeży chleb, torty, ciasto francuskie, wypieki smażone na tłuszczu (pączki, naleśniki, makaroniki), krakersy, ciastka kruche, bułki maślane, ptysie, sernik, kruszonka
Cukier, słodycze, sacharyna(słodzik) cukier, fruktoza, cukier gronowy, miód pszczeli, galaretka, marmolada, słodzik płynny, w proszku lub w tabletkach słodycze (cukierki, czekolada, pralinki lub czekoladki)
Owoce obrane jabłka i gruszki, pomarańcze, mandarynki, grapefruit, truskawki, maliny, jeżyny, melony, kiwi, brzoskwinie, morele; najlepiej przyswajalne są kompoty owocowe niedojrzałe owoce, śliwki, agrest, porzeczki, jabłka i gruszki ze skórą, avocado, orzechy, migdały
Przyprawy, sosy przyprawione korzeniami, zioła kminek, anyż, koper włoski, goździki, muszkat, liście bobkowe, jagody jałowca, ziele angielskie, przecier pomidorowy, ketchup. Przy indywidualnej tolerancji także: curry, chili, czosnek, cebula i słodka papryka w proszku w małych ilościach, wszystkie zioła ostra musztarda, pieprz, cynamon (ze względu na kumarynę), papryka w większych ilościach, angielskie sosy z esencji, majonez
Napoje czarna herbata, słaba kawa ziarnista, soki owocowe i warzywne, koktajle mleczne, mleko kakaowe z mleka odtłuszczonego lub niskotłuszczowego, herbaty ziołowe, woda mineralna niegazowana mocna kawa ziarnista, napoje gazowane; przy schorzeniach trzustki oraz przy marskości wątroby całkowicie zakazany jest alkohol!
Mięso, drób, dziczyzna cielęcina, wołowina (chuda), polędwica, jagnię, serce, wątroba, nerki, kura, kurczak, indyk, gołąb, bażant, dzika kaczka, królik, zając, sarna, jeleń, dzik, konina, flaki tłuste mięso wołowe, cielęce, wieprzowe, baranie, mięso mocno peklowane, mięso mocno przypieczone, panierowane, mięso wypiekane w tłuszczu, tłusty drób (kaczka, gęś), serca, ozory, mózg, skórki z drobiu
Wędliny szynka bez tłuszczu, chuda, zimna pieczeń, peklowane mięso w puszkach, cielęcina w galarecie, drób w galarecie, wędliny drobiowe wszystkie inne tłuste i mocno wędzone gatunki kiełbas, mielone mięso wieprzowe, mięso siekane, pasztety, pasztetowa, salceson, salami, parówki, kaszanka
Zupy, sosy chudy rosół na mięsie, lekko podprawiane zupy, sosy o małej zawartości tłuszczu tłusty rosół, majonez, sosy masłowe, wywary z kości
Tłuszcze do smarowania, oleje masła, margaryny miękkie (w kubkach), oleje roślinne i słonecznikowy, olej z kiełków pszenicy, kukurydziany, sojowy, oliwa smalec, łój, słonina, margaryny twarde (w kostkach)
Ryby, skorupiaki okoń, dorsz, flądra, sola, pstrąg, szczupak, lin, kraby, raki, ryba w galarecie, świeży tuńczyk, sandacz, morszczuk, mintaj, płastuga karp, śledź, węgorz, makrela, łosoś, halibut, turbot, tuńczyk w oleju, sardynki w oleju
Ziemniaki ziemniaki w mundurkach, ziemniaki solone, ziemniaki puree, kluski ziemniaczane z gotowanych ziemniaków frytki, sałatka ziemniaczana z majonezem, placki ziemniaczane, smażone ziemniaki
Warzywa, sałatki młode marchewki, młoda kalarepa, szparagi, kalafior, szpinak, kwaszona kapusta, rzodkiew, buraki, seler, pomidory i ogórki bez skórki, pieczarki, sałata zielona, wszystkie sałatki przyprawione octem winnym lub sokiem z cytryny, oberżyny, cukinia, koper włoski, brokuły cebula surowa jak i zarumieniona na tłuszczu, odmiany kapusty: biała, czerwona, włoska, przede wszystkim w połączeniu z cebulą, tłuszczem i tłustym mięsem, groch, fasola, soja
Potrawy z jaj jajko na miękko, omlet z piany, luźna jajecznica, jajko do zagęszczania zup, sosów, legumin, sufletów, (przy żółtku należy zwracać uwagę na jego tolerancję przez organizm) (Uwaga! żółtko przeciwwskazane w schorzeniach dróg żółciowych), białko kurze jajka gotowane na twardo, jajka sadzone i jajecznica na słoninie, żółtka

Zobacz też

  • Przegląd zagadnień z zakresu sztuki kulinarnej

Linki zewnętrzne


Przypisy

  1. Uwaga; w sugestiach dotyczących diety trzeba brać po uwagę co najmniej następujące jej modyfikacje (wynikające ze schorzeń występujących równolegle): dieta przy wodobrzuszu, dieta przy marskości wątroby, dieta przy cukrzycy


Tekst udostępniany na licencji Creative Commons.
Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Dieta_w%C4%85trobowa

Artykuły Wikipedii dotyczące medycyny, weterynarii i tematów pokrewnych nie mogą być traktowane jako porada medyczna ani jako opinia medyczna w przypadku jakiegokolwiek problemu zdrowotnego lub sposobu leczenia. Nawet jeżeli opis zawarty w artykule jest zgodny z aktualną wiedzą medyczną, może nie mieć zastosowania do konkretnego przypadku chorobowego, objawów czy terapii.

książki

Tłuste życie Tłuste życie
 
Dieta bezmleczna. Poradnik dla uczulonych Dieta bezmleczna. Poradnik dla uczulonych
 
Czy wiesz co jesz? Poradnik konsumenta Czy wiesz co jesz? Poradnik konsumenta
 
Kurczak z przyprawami leczącymi Kurczak z przyprawami leczącymi
 
Siedem dni bez wołowiny Siedem dni bez wołowiny
 
Jaja i mleko Jaja i mleko
 
Książka Kucharska. Plan wypłukiwania tłuszczu Książka Kucharska. Plan wypłukiwania tłuszczu
 
Życie bez nadwagi Życie bez nadwagi